با بررسی بیانات رهبری در دیدار با نمایندگان به پارامترهایی از نماینده تراز رسیدیم تا عملکرد نمایندگان را بتوانیم بصورت کمّی بررسی کنیم. 

  • مورد اول : مردمی بودن

از شاخص‌ها مردمی بودن است 
مردمی بودن یعنی چه؟!
یعنی با مردم عادی معمولی مخلوط شدن نشست و برخاست کردن.
    - هم گوش شنوا برای شنیدن حرف مردم داشتن
    - هم زبان گویا برای روشن کردن ذهن مردم داشتن

اینکه ما برویم در یک جمعی از مردم یک داعیه ای دارند، یک خواسته ای دارند، حرفشان را بشنویم و بعد هم بگوییم «بله، صد درصد حق با شما است و این کسانی که گوش نمی‌کنند، عمل نمی‌کنند، چنین و چنان هستند»، نه ، کافی نیست! یک وقت هایی هست یک گرهی در ذهن مردم هست، شماها باید این گره را باز کنید! این جهاد تبیین که ما عرض کردیم شامل این موارد می‌شود، مشکلاتی وجود دارد؛ فرض کنید فلان قشر یک مطالبه ای دارد، خب شما نماینده مجلسید از مصرف کشور و درآمد کشور مطلعید، میدانید که این عملی نیست؛ وقتی میدانید عملی نیست، منتظر نمانید که مثلاً فلان نماینده‌ی اجرائی یا قضائی بیاید بگوید نمیتوانیم؛ نه، شما بگویید نمی شود!

ممکن است در آن جمعی که مقابل شما هستند، دو نفر، سه نفر، ده نفر جماعتی هم بگویند «برو بابا! این هم کاری نکرد!» بگویند! شماها بایست به وظیفه‌ی خودتان عمل کنید. مردمی بودن یعنی این! اینکه می‌گوییم «مردمی» فقط این نیست که ما مثلاً فرض کنید. که همین طور مدام شعار طرفداری از مردم بدهیم.

خلاصه:
باید به مردم کمک کنیم؛ «کمک»، هم شنیدن حرف آنها است، هم اجرا کردن خواسته ی آنها است در صورت امکان، هم روشن کردن ذهن آنها است در صورت وجود اشکال و عدم امکان.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۴۰۱)

  • مورد دوم: حل مشکلات اصلی

    - حل مسائل و مسئله داشتن
سراغ مسائل فرعی رفتن در حالی که ما مسائل اصلی را جلوی چشم داریم، جایز نیست! دنبال حلّ مشکلات اساسی و مسائل اصلی باشید؛ اصلی-فرعی کنید موضوعات را.
( برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۴۰۱)

مهندسی کلی کشور را دائماً در نظر داشته باشید - چون بدون یک مهندسی کلان، نمی‌شود جزئیات را ترتیب داد دشمن ،شما هم به کشور و نظام شما عیناً یک نگاه کلان و یک مهندسی کلی دارد.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۸۶)

بطور کلی دانستن مشکل توسط نماینده کفایت نمی کند بلکه درد و مسئله داشتن برای نماینده مجلس بسیار مهم است! مسئله داشتن به این معنا که از مشکلات اساسی فهم و نگاهی به راه حل آن داشته باشد!

    - حضور فعال در کمیسیون ها
بایستی هر نماینده‌ای خود را موظّف بداند که در تمام ساعات و دقایقی که لازم است در مجلس باشد یا در کمیسیون باشد، حضور پیدا کند.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۹۷)

کمیسیون ها در مجلس خیلی وظیفه و نقش بر عهده دارند. صحن علنی مجلس البته جای تصمیم گیری است، اما کار بنیانی و بررسی در کمیسیون‌ها انجام میگیرد.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۸۹)

حضور در کمیسیونها سر وقت در کمیسیون‌ها، حاضر شدن، کار کردن، مطالعه کردن، پیش مطالعه کردن، لوایح را دیدن، طرحها را سنجیدن، با افرادی که لازم است مشورت شود، مشورت کردن، حتی مباحثه کردن در داخل مجلس قبل از اینکه انسان به مرحلهی تصمیم گیری برسد - چه در کمیسیون و چه در صحن مجلس - لازم است.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۸۴)

  • مورد سوم: حل مسائل عمومی

    - کار کارشناسی
سطح کیفی قوانین باید بالا برود؛ باید قانون جوری باشد که سالهای متمادی، مجریان رغبت داشته باشند از این قانون استفاده کنند و به آن پایبند باشند.
بالا بودن سطح کیفی قانون به موارد زیر بستگی دارد:
قوت قانون
واقع بینانه بودن قانون
عملی بودن قانون
تأویل ناپذیر بودن قانون
صریح و روشن و بی ابهام بودن قانون
کیفی شدن قانون با رعایت مفاد بالا امکان پذیر است. این هم با کارشناسی به وجود می آید.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۴۰۰)

مرکز پژوهش ها از مراکز کارشناسی است و بسیار مرکز مهمی است؛ از این مرکز به بهترین وجه استفاده کنید. در گذشته هم خوشبختانه در موارد زیادی از مرکز پژوهش ها خیلی خوب استفاده شده؛ این مرکز گاهی کمک کارشناسی حیاتی به نمایندگان کرده.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۹۹)

    - نگاه ملی
شما درست است که از فلان نقطه ی کشور انتخاب شده‌اید، اما فقط نماینده ی آنجا نیستید؛ شما نماینده ی همه ی ملت ایرانید. شأن مجلس هم قانونگذاری است، نه گرفتن تسهیلات و کمکهای عمرانی و غیره برای آن منطقه ی خود. شأن شما این است که قانون بگذارید. منتها قانونی بگذارید که آنقدر محکم و خوب و شامل باشد که منطقه ی شما را هم سیراب کند.
(بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۸۶)

مصالح ملی را مقدم بداریم بر مسائل منطقه ای. البته شما ها که از مناطق مختلف کشور آمده اید، خب مردم از شما توقعاتی دارند، انتظارات به طور کامل قابل قبول نیست، تاحدودی قابل قبول است، اما اینکه حالا تصوّر کنند که شما که از آنجا آمدید راهشان، آبشان، برقشان بودجه دولتی شان، همه چیزشان حل خواهد شد، نه، خب اینکه امکان ندارد.
شما قهراً خودتان را موظف میدانید مقداری به خواسته ها و توقعات مردم منطقه توجه کنید. خب تاحدودی اشکال ندارد منتها تا آنجایی که معارض با مصالح ملی نباشد.
(بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۹۵)

  • مورد چهارم: حضور و تریبون

    - نقد دلسوزانه
یکی از چیزهایی که نشانه‌ی نماینده‌ی انقلابی نیست، عبارت است از نطق های اعتراضی پُرشورِ میان برنامه؛ این نطق‌هایی که آقایان می‌کنید. اینکه یک نفر بِایستد آنجا بنا کند اعتراض کردن، این اصلاً علامت انقلابی بودن نیست.

اعتراض کردن و عصبانیت به خرج دادن و مانند اینها اینها علامت انقلابی بودن نیست، علامت دلسوزانه بودن انتقاد این است که وقتی انسان انتقاد را بیان میکند نقاط قوت رو هم در کنار او بیان کند تا معلوم شود که بنای نظر شخصی یا انتقام گیری ندارد.

یکی از آسیب‌ها بی احتیاطی در استفاده‌ی از تریبون و بلندگویی است که در اختیار شما است. گاهی انسان نظرات تندی هم دارد که این نظرات را می‌شود در یک جلسه ی دونفره، سه نفره، پنج نفره گفت، اما اگر این را در سطح عموم مردم گفتید، ممکن است به جای فایده ضرر داشته باشد.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۸۶)

باید در مجلس آن حالت سکینه‌ی لازم و آرامش عقلانی لازم وجود داشته باشد. اینکه من عرض میکنم آرامش ناشی از عقلانیت، این در مقابل کارهای هیجانی است
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۴۰۰)

  • مورد پنجم: تعامل با دستگاه های اجرایی

    - عدم دخالت در انتصابات
نمایندگان در مورد انتصاب‌ها و امثال اینها نباید دخالت بکنند. واقعاً نباید دخالت کنید در انتصابات!
وقتی که راجع به فلان ،مدیرکل، به آن وزیر مربوطه پیشنهاد می‌کنید یا احیاناً مثلاً خدای نکرده، فشار وارد می‌کنید، این موجب می‌شود که اگر چنانچه آن مأمور بد عمل کرد، آدم نداند یقه ی چه کسی را باید گرفت؟ نه مردم بدانند، نه دستگاه قضائی بداند که یقه‌ی آن وزیر را باید گرفت که چرا این را گذاشتی یا یقه ی این نماینده را باید گرفت که چرا فشار آورده.
(بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۴۰۱)

    - کیفیت استفاده از ابزارهای نظارتی
استیضاح، سؤال، تحقیق و تفحص؛ اینها توانایی‌های شما است. اینها به نماینده ی مجلس قدرت میدهد؛ از اینها فقط و فقط در جهت مرّ قانون و حقیقت باید استفاده کرد. نقش نظارتی مجلس یک نقش اساسی و حیاتی است. لکن باید این نقش با متانت رفتار بشود؛ خردمندانه و با متانت و بدون حاشیه!
(بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۳۹۹)

    - دخالت در امور اجرایی
یکی از آسیب ها ورود نمایندگان در مسائل اجرائی است؛ اما به طور معمول نمایندگان محترم از این مسائل اجرائی باید کناره بگیرند، وارد شدن در این مسائل و با مسئول اجرائی در این زمینه گفتگو کردن و توافق کردن و امثال اینها خطراتی دارد؛ از این بایستی اجتناب بشود.
نماینده در بکارگیری ابزارهای نمایندگی افراط نداشته باشد و درست استفاده کند.
(برگرفته از بیانات رهبری در دیدار نمایندگان ۱۴۰۲)

    - میزان همکاری و تعامل با دستگاههای اجرایی
نماینده مجلس باید همکاری صمیمانه با دیگر دست اندرکاران مدیریت کشور داشته باشد یکی از مشکلات کشور ناهماهنگی بوده؛ گروکشی نباید وجود داشته باشد.

 

منبع : صفحه اینستاگرامی عصاره/ تشکل جامعه اسلامی دانشجویان